Kevolan tähtitorni saavuttanut uuden harjakorkeutensa

>> sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Kesä on ollut Kevolan observatoriossa työteliästä aikaa. Valitettavasti emme ole ehtineet tänne kirjoittelemaan, mutta kerrotaan nyt kuitenkin näistä projektin loppuvaiheista. Työt jatkuvat aktiivisesti vielä loppuvuoden ajan, sillä tehtävää on edelleen valtavasti, erityisesti kaukoputkilaitteiston asennuksen ja käyttöönoton osalta.

Vanhan zeniittitornin uuden kuvun runko rakennettiin ammatillisessa oppilaitoksessa oppilastyönä Mika Aarnion ohjauksessa. Runko valmistui hieman kesäkuun puolella, jonka jälkeen runko siirrettiin Kevolaan. Pellitystä ei ehditty tehdä oppilastyönä, joten se tehtiin Kevolassa kesän aikana. Samalla viimeisteltiin monia kuvun rakenteiden yksityiskohtia.


Kupu koostuu neljästä eri palasta, jotta se voitiin nostaa tähtitornin laelle helpommin. Yksittäiset palaset ovat painoltaan miltei yhden ihmisen kannettavissa, erityisesti alumiiniset kupuosat. Painavin osa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu pohjakisko, joka painaa yli sata kiloa. Kokoamistöitä varten rakennettiin erityinen työskentelylava.


Kupua päästiin nostamaan zeniittitornin laelle lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Paikalla oli onneksi paljon työväkeä, sillä tässä vaativassa operaatiossa sitä todella tarvittiin.


Kuvun nostomenetelmää on vuosikymmenet pohdittu, että sellaiseen hommaan tarvittaisiin valtava nosturi tai jopa helikopteri. Kuitenkin Rooma ja muut muinaiset suurkaupungit rakennettiin taljoilla ja vivuilla, emmekä mekään lopulta sen enempää tarvinneet.


  


Tässä vaiheessa kupu ei vielä ollut harjakorkeudessaan, sillä kuvun reunan alle piti vielä asentaa rullamoduulit, joiden varassa kupu pyörii. Kupu seisoo kahdeksan rullan päällä. Näistä kolme ovat varsinaisia kantavia pyöriä, joista yhteen tullaan kiinnittämään pyöritysmoottori. Loput viisi ovat jousitettuja lisäkannakkeita. Rullamodulit rakennettiin Kevolassa kesän ja syksyn aikana.


Rullien asentaminen kuvun alle oli varsin haasteellista, sillä kupua täytyi nostaa 30 cm ylöspäin – ja varoa pudottamasta sitä samalla alas pihalle. Tämän myötä kupu kiipesi harjakorkeuteensa. Seuraavaksi on ollut vuorossa rakentaa kuvun helman ympärille kattorakenne.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti


  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP